Толока як соціальний захід має стародавнє історичне коріння.

Суспільна толока докорінно змінює на краще мешканців та викорінює соціальну байдужість

Толока як соціальний захід має стародавнє історичне коріння.

Природа виникнення його полягає в потребі людини жити серед собі подібних та допомагати одне одному для виживання й розвитку. Український історик Гурбик А. О. наводить приклади проведення стародавніх толок: «Толоки скликалися для будівництва укріплень, доріг, мостів, для підтримки будівель і споруд у належному стані, а також для виконання різноманітних сільськогосподарських робіт (оранка, прополювання, жнива, сінокіс). Платою за такі колективні роботи було частування всіх учасників толоки».

У XIII та XIV століттях Галицько-Волинський літопис фіксував, що толоки використовувалися ще й як щорічна одноденна трудова повинність для князів та шляхти, колективних робіт підданих на свого сюзерена.

XX століття ознаменувалося новим значенням терміна «толока». З квітня 1919 року та по теперішній час толока визначалась як свідома організована безплатна праця на благо суспільства у вільний від роботи час. Початком нового значення стало ремонтування паровозів робітниками 12 квітня 1919 року. 1919-й був доволі тяжким як в економічному, так і в соціальному сенсі: роки Першої світової війни, потім громадянської дуже зруйнували економіку, погіршили якість життя населення України. Історики розповідають, що член робітничої сім’ї отримував у день в середньому 214 грамів хліба, тобто лише на 80 грамів більше,  ніж у період ленінградської блокадної пайки. Побут епохи революції цілком може бути описаний як «життя в катастрофі». Люди, що брали участь у толоках, своєю додатковою працею намагалися пришвидшити вихід суспільства з кризи.

Сьогодні кияни теж хочуть допомогти відновленню свого улюбленого міста: озеленити столичні території, що виділені для рекреації та відпочинку, привести їх до належного санітарно-технічного стану, підготувати їх до проведення весняно-літніх загальнодержавних та загальноміських заходів.

Тому 16 березня 2019 року в столиці проводили загальнодержавну толоку. До цієї ініціативи долучилося багато працівників державних підприємств, установ та організацій. Не минув своєю участю цей захід і Володимирський ринок. Працівники підприємства прибирали ринок та його прилеглі території.

Суспільні заходи мобілізують мешканців столиці, роблять наше місто привабливим та охайним. Об’єднання киян довкола важливих суспільних об’єктів робить їх більш соціально активними. Такі заходи знімають «егоїстичну» закоренілість та соціальну байдужість.

 

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 61
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 54
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 78