теза: захворів - сиди вдома

На початковій стадії короновірус має такі ж симптоми, що інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести

 

                                                             Діагностика. Як визначити на початкових стадіях короновірус?

  • На початковій стадії короновірус має такі ж симптоми, що інші гострі вірусні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести.

  • Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт.
  • Новий штам короновірусу може викликати тяжку форму пневмонії. В цьому його небезпека.

  • Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптоматикою короновірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб, то важливо відразу звернутися до лікаря. Якщо ви протягом останніх 14 днів повернулися із країни, в якій зафіксовані випадки короновірусу або ж спілкувалися із  людиною, ка контактувала із тими. хто прибув до України з країн де зафіксовані випадки короновірусу – відразу попередьте про це свого сімейного лікаря. Надалі – лікар має алгоритм дій, що робити.

                                                                                                                          Хто є групою ризику?

  • Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом. вони більш схильні до розвитку важких захворювань. Також після фіксації випадків короновірусу вразливою групою є медичні працівники.
  • контактна особа при випадку Covid-19 – особа, яка не має симптомів, але яка контактувала, або ймовірно контактувала із особою, хворою на Covid-19. Особи, які мали прямий фізичний контакт з хворим на Covid-19 (наприклад, через рукостискання).
  • Особи, що мали незахищений прямий контакт із інфекційними виділеннями, наприклад через кашель, торкання використаних паперових хустинок голими руками тощо.
  • Особи, які перебували у закритому середовищі (наприклад, аудиторія. кімната для переговорів, зал очікування лікарні тощо) з хворими на Covid-19 на відстані до 2 метрів та більше 5 хвилин.
  • Пасажири літака, які сиділи на відстані двох місяць (у будь-якому напрямку) від хворого на Covid-19, супутники або особи. які надають догляд та члени екіпажу, що обслуговують в тій частині літака, де розміщений індексний випадок (якщо тяжкість симптомів або пересування хворого вказують на більш велику експозицію, контактними можуть вважатися всі пасажири секції або всі пасажири.

Як можна заразитися. Як передається вірус?

  • Наразі відомо. що новий короновірус передається краплинним та контактним шляхами.
  • Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, яка людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – не гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованими (нагадуємо. це максимум – 1,5-2м).
  • На поверхнях вірус може жити близько 3 години. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.д.
  • Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок. поручнів), що забруднені виділеннями із  дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
  • Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5мкм. Короновіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1м.

                                                                                                                   Як довго вірус живе на поверхнях?

За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом 3 годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Рекомендації як убезпечити себе від зараження:

  1. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептіком.

Миття рук з милом:

  • тривалість процедури – 20-40 с;
  • вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою;
  • обов’язкова процедура, якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик  для рук;

Обробка рук спиртовмісним антисептиком:

  • спиртовмісний антисептик для рук – розчин із вмістом спирту 60-80% або із 2% хлоргексидину (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчин із 40% вмістом спирту, не є такими).

  • антисептик має покривати  всю поверхню  шкіри рук (в середньому на одну обробку слід  використовувати 3 мл розчину, а це 24-27 пшиків кишеньковим диспансером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню).
  • тривалість обробки – близько 30с;
  • особливу увагу приділіть  нігтям (там накопичується найбільше бруду);
  • обов’язкова процедура  в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами;
  • у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщини шкіри;
  •  контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).

  1. Уникайте скупченості людей.
  2. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і звернитися до лікаря.

  1. Використовуйте захисну маску:
  • обов’язково -якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей – з метою додаткового захисту.

Використовуйте маску правильно:

  • вона має покривати ніс та рот;
  • вона має щільно прилягати, без відступів по краях;
  • заміняйте маску, щойно вона стала вологою;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнутися , помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком;
  • заміняйте маску щочитири години;
  • не використовувайте маску повторно.

Додаткові рекомендації працівникам на об’єктах харчування:

  • по термообробці необхідно суворо дотримуватись існуючих вимог до приготування страв;
  • миття посуду повинно проводитись строго по інструкції:
  • видалення залишків їжі;
  • миття щіткою за температури води 50 градусів з миючими засобами;
  • миття з додаванням дез. розчину у іншій ємності (ванні);
  • ополіскування під проточною одою температурою не менше 65 градусів – це також в окремій ємності.
  • просушування на спеціальних полицях.
Последние Статьи
Володимирський ринок став локацією для багатосерійного проекту «Слід»
                 В кінці липня цього року Володимирськи ...»
15.09.2020    Просмотров: 130
Стихійна торгівля – Не стихійні прибутки за небезпечний товар
 КП «Володимирський ринок» завжди славився якісними товарами. Продукти харчування, що виглядают ...»
09.09.2020    Просмотров: 32
Фінансова звітність КП "Володимирський ринок" за 2019 рік
  1. Звіт незалежного аудитора щодо фінансової звітності комунального підприємства "Вол ...»
17.07.2020    Просмотров: 210