Ураза-байрам: святковий плов, солодощі та м’ясо

Ураза-байрам: святковий плов, солодощі та м’ясо

Ураза-байрам — велике свято для мусульман. Його відзначають після 30-денного посту Рамадан. Свято триває три дні. До цього свята заведено багато готувати, а потім ходити в гості та пригощати одне одного. Традиційний святковий плов, східні солодощі — улюблені страви не тільки мусульман.

Ми запитали у власника магазину «Східні солодощі» Бурхона Зохідова про мусульманське свято Ураза-байрам і традиційні страви.

Слово «рамадан» означає «горіти», тобто цього місяця під час дотримання посту «згорають» усі гріхи, зачиняються двері пекла (джаганнам) та відчиняються двері раю (джаннат). На день свята мусульмани здійснюють святкову ритуальну молитву (салят), одягають найкращий одяг, готують традиційні страви, а після молитви накривають святкові столи та радіють. Хоча мусульманські країни різні за своєю самобутністю та гастрономічними особливостями, однак існують страви, що є традиційними для всіх.

Плов таджицький

Мусульманська кухня переважно м’ясна. Найчастіше використовують яловичину чи баранину, іноді курятину. Степові тюркські народи — конину. Однією з найпоширеніших страв серед мусульман є плов. Часто в Україні готують плов за таджицькими та азербайджанськими рецептами.

 

Таджицький плов

Інгредієнти:

Рис — 1 кг

М’ясо — 1 кг (баранина, яловичина, курятина)

Морква — 1 кг

Олія — 300 мл

Цибуля ріпчаста — 4 шт.

Часник — 2 гол.

Перець гострий стручковий

Суміш спецій: зіра, барбарис, червоний молотий перець, куркума

 

Для святкового таджицького плову потрібно обрати спеціальний рис девзіра. Єдине місце, де вирощують цей сорт, — місто Ісфара. Нешліфований рис девзіра набуває неймовірного рожевого відтінку. Він м’який, крохмалистий, під час варіння не ламається й збільшується в 4–5 разів. Плов виходить ніжним, ароматним та дуже смачним. Завдяки тому, що рис девзіра менше поглинає жиру, плов із цього рису не важкий для шлунка людини. З 1 кг рису девзіра готується плов на 6–7 дорослих людей.

Є спеціальна технологія промивання рису. Рис промивають у 3–5 водах, стискаючи руками, щоб остаточно позбавитися рисової пудри, насіння інших рослин та дрібних камінчиків, що випадково попали до рису. Промитий чистий рис має перламутровий відтінок. Далі рис замочують у підсоленій воді від однієї до двох годин. У таджицькому плові дуже важливі пропорції продуктів, що використовуються для приготування: 1 кг м’яса, 1 кг рису та 1 кг моркви. Для виготовлення плову використовують курдюк (сало) барана, але його можна замінити бавовняною, кукурудзяною, оливковою чи соняшниковою олією. Традиційно плов готують у казані з товстими стінками.

 

Азербайджанський плов

Цей плов відрізняється і інгредієнтами, і способом приготування. Якщо для таджицького плову обирають рис девзіра, то для азербайджанського — довгозернистий басматі або індійський рис.

Рис визначає смак готової страви, тобто плов можна приготувати і з іншим рисом, але це буде вже не азербайджанський плов. Другою особливістю є те, що в Азербайджані плов готується на топленому маслі, а не на олії. У плов додають каштани.

 

 

Азербайджанський плов

Інгредієнти:

Рис басматі — 3 стакани

Вода — 3 л

Яйця — 3 шт.

М’ясо — 1 кг (баранина, яловичина, курятина)

Фініки, світлий ізюм, курага, каштани — по 150 г

Цибуля ріпчаста — 4 шт.

Масло топлене — 150 г

Шафран, зіра, сіль, цукор

 

Особливістю приготування азербайджанського плову є те, що його складники готують і подають окремо. Людина за бажання накладає рис, м’ясо та сухофрукти.

М’ясна основа плову. Зварити м’ясо та нарізати шматочками. Каштани варити в солоній воді 15–20 хв, зняти шкаралупу. М’ясо та каштани смажити на топленому маслі 20–25 хв. Цибулю обсмажити до м’якості та рум’яності. Додати цибулю до м’яса з каштанами та смажити ще 5 хв. Після приготування посолити й поперчити.

Сухофрукти. Фініки, курагу помити та обсушити, смажити на топленому маслі 15–20 хвилин.

 

Приготування рису. Відварити рис у трьох літрах підсоленої води до напівготовності. Промити його та змішати із шафраном. В окремій посудині збити три яйця із сіллю та чайною ложкою цукру. У суміш додати 5–6 ложок відвареного рису та зіру. Перемішати. На дно жароміцної каструлі покласти 5–6 ложок топленого масла та нагріти. Додати яєчно-рисову суміш і нагріти її. Коли омлет буде готовий, додати половину напіввідвареного рису й полити топленим маслом. Далі покласти шар підготовлених сухофруктів, а зверху — шар рису. Знову полити топленим маслом та поставити на повільний вогонь на 30 хвилин.

Плов готовий до вживання.

Серед солодощів дуже популярними є рахат-лукум, цукерки із сухофруктами, з мигдалем, фісташковим горіхом.

Последние Статьи
Полісся на смак: дитячі спогади Вадима Крищенка
Під час народження дитина робить перший вдих, і саме тоді вона єднається з рідним місцем. Від рідної ...»
04.06.2021    Просмотров: 104
Cимволіка для святкування 30-річчя Незалежності України
До Дня Незалежності за координації Міністерства культури та інформаційної політики України була підг ...»
03.06.2021    Просмотров: 70
«Як тебе не любити, Києве мій!» — побажання відомих українських митців Києву та киянам
День Києва — улюблене свято містян та гостей столиці. У день святкування газета «Вечірній Київ» ...»
01.06.2021    Просмотров: 26