У нашій екскурсії розповідають про історичні події, завдяки яким на столі киян з’явилися ті чи ті продукти харчування або гастрономічні звички

Історія, яка відлунюється в смаку різних продуктів чи страв.

З 11 вересня на Володимирському ринку розпочалися гастроекскурсії «Спробуй історію Києва на смак». Захід триває дві години. Організаторами екскурсій стали Всеукраїнська асоціація гастрономічного туризму та адміністрація Володимирського ринку.

Що цікавого можна послухати на гастроекскурсії на Володимирському ринку?

Цього року 1 грудня Володимирському ринку виповнюється 133 роки. У 1888-му Київська міська управа дала згоду на створення Володимирського ринку. Кінець XIX століття — це пізньоімперський період активного розвитку Києва: час заснування Цукропромислового синдикату, першої капіталістичної монополії, відкриття кінних і парових трамваїв, будівництва вулиць та прибуткових будинків. Київський архів зберіг багато цікавих історій щодо функціонування Володимирського ринку в різні історичні періоди.

Ринок понад століття задовольняє потреби своїх споживачів, що виникають під впливом різноманітних культурних, релігійних, соціальних та економічних чинників. Багато історичних впливових подій залишаються в житті наступних поколінь у різній формі — від народних обрядів та прислів’їв до… гастрономічних звичок та улюблених продуктів. У нашій екскурсії розповідають про історичні події, завдяки яким на столі киян з’явилися ті чи ті продукти харчування або гастрономічні звички. Учасники почують, як відбувалися святкування в XIX столітті та як працював ринок у період Голодомору.

Володимирський ринок — це місце, де можна знайти продукти, що їх вживали кияни понад сто років тому і які з’явилися на столі останніми роками. Саме тому гастроекскурсія називається «Спробуй історію Києва на смак». Історія, яка відлунюється в смаку різних продуктів чи страв.

Гастроекскурсія починається з розповіді про Київ XIX століття: саме тоді формується історія ярмарку біля Володимирської церкви в районі Нова Забудова», який перетворився на стаціонарний ринок. Учасники слухають про продукти, що їх придбавали на ринках XIX століття на Масляну чи Великдень, історію вживання червоної та жовтої ікри. Саме в XIX столітті ринки відігравали важливу роль у внутрішній торгівлі України, були формою постійних економічних зв’язків між містом та селом і сприяли розвитку торгових відносин між окремими економічними районами.

Друга частина екскурсії присвячена радянському періоду Володимирського ринку: історія перетворення Володимирської церкви на Преображенський собор, робота ринку в часи Голодомору, переїзд Володимирського ринку на сучасне місце, будування палацу «Україна» й критої частини ринку в стилі конструктивного модерну.

Третя, завершальна частина екскурсії охоплює сучасний Володимирський ринок, показує місця знімання сцен із серіалу «Слід», знайомить із традиційними технологіями виготовлення олії холодного віджиму та соку, фасування круп і цукру.

Важливо зазначити, що гастроекскурсія дає змогу не тільки послухати історію, а й поласувати різноманітними смаколиками, про які розповідають: жовта та червона ікра, східні солодощі, делікатесна риба, крафтові ковбаси, фрукти та фреші.

Гастроекскурсію проводять щосуботи. Вона цікава як для дорослих, так і для дітей. Володимирський ринок пропонує зануритися в історію Києва та насолодитися свіжими якісними продуктами.

 

Последние Статьи
Гарбуз — осінній вітамінний делікатес
Осінь — сезон овочів, що багаті на вітаміни та мікроелементи. Сьогодні поговоримо про корисніст ...»
18.10.2021    Просмотров: 44
Експертка з гастродипломатії Йоганна Мендельсон-Форман на Володимирському ринку
10 жовтня на англомовну гастроекскурсію до Володимирського ринку  завітала Йоганни Мендельсон-Ф ...»
12.10.2021    Просмотров: 65
Авторська кава: сучасні українські тренди
29 вересня — Національний день кави   Кавовий ринок в Україні швидко розвивається. Згідно ...»
29.09.2021    Просмотров: 74