Розповімо про гарбуз та поділимося гастрономічними цікавинками з нашими покупцями від шефа Орома з кафе «Памір» .

Осінь — сезон овочів, що багаті на вітаміни та мікроелементи. Сьогодні поговоримо про корисність гарбуза та приготування гарбузових став.

Осінь — сезон овочів, що багаті на вітаміни та мікроелементи. Сьогодні поговоримо про корисність гарбуза та приготування гарбузових став.

8 жовтня 2021 року на Володимирський ринок завітав телеканал «Київ» разом з кореспонденткою Вікторією Прокопчук. Для гостей шеф-кухар кафе «Памір» приготував смачний печений гарбуз з овочами та м’ясом і зробив фруктову композицію з гарбуза, винограду, яблук, груш, ківі та апельсину.

Розповімо про гарбуз та поділимося гастрономічними цікавинками з нашими покупцями від шефа Орома з кафе «Памір» .

Почнімо з історії. Гарбуз прийшов до нас з далекої Північної Америки, а саме з Мексики. Вживати в їжу його почали з X тисячоліття до нашої ери. Людина повністю використовує гарбуз: їстівними вважаються м’якоть та насіння, шкірку використовують як матеріал для творчих виробів, човнів, з гарбузових огудин тчуть різноманітні рогожі. Таке всебічне використання чудо-овочу створило передумови для цікавої історії його поширення. До Європи овоч завіз Христофор Колумб у XV столітті. Європейці не відразу зрозуміли поживні властивості гарбуза. Протягом двох століть гарбуз використовували для годування худоби, а в XVII столітті його активно включають у раціон селяни. Уже 1697 року, коли Шарль Перро написав свою відому казку «Попелюшка», гарбуз став гостем кожної домівки.

Гарбуз був не тільки їжею бідняків та худоби. Серед знаті його олію цінували як ліки, серед військових — як добрі мастильні матеріали для технічних засобів. Підтвердження ми знаходимо в старовинних записах. У 1773 році імператриця Австрії, Богемії та Угорщини Марія-Терезія наказала, щоб олію з насіння гарбуза додали до аптеки для виробництва мазей і пластирів. На початку XVIII століття військові використовували олію як возове мастило. Імператорський офіцер, що запропонував цю ідею, порадив використати 17-тy частку насичених жирних кислот олії. Цікаво, але й сьогодні в такий спосіб виготовляють початковий матеріал для мастила. В Україні гарбуз з’явився приблизно в XVI столітті і, звичайно ж, прижився, оскільки не потребував особливого догляду, довго зберігався та давав щедрий урожай.

Корисність овочу значна. Гарбуз на 90% складається з води і має високий вміст бета-каротину. Також він насичений натрієм і калієм, що потрібні для підтримки м’язів у тонусі та регулюванні балансу води в організмі. Гарбуз має вітаміни В1, В2, В12, РР. Це поєднання захищає організм від шкідливої дії довкілля, а клітини — від ракового переродження. Для виготовлення одного літра гарбузової олії потрібно близько 35 гарбузів. Олія добре впливає на фізичний стан людини: допомагає понизити рівень холестерину в організмі та знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, насичує вітамінами A, E і K, селеном, фітостеролами і лінолевою кислотою та очищує організм.

З гарбуза готують багато страв. Розповімо про рецепт шеф-кухаря кафе «Памір» Орома осінньої страви з яскраво-рудого, налитого сонцем справжнього короля осені — гарбуза, фаршированого м’ясом та овочами. У цій страві гарбуз просочується м’ясним ароматом і водночас залишає приємну солодкість. Страва виходить ніжною, а головне — корисною.

 

Гарбуз, запечений у духовці з овочами та м’ясом

 

Склад:

• олія соняшникова;

• фарш м’ясний — 600 г;

• гарбуз — до 2 кг;

• морква;

• томат;

• цибуля-ріпка;

• перець болгарський — 100 г;

• кабачок — 1 середній;

• спеції: перець, сіль, кінза, петрушка, шавлія.

 

Спосіб приготування

Добре промиваємо гарбуз, акуратно відокремлюємо верхівку, виймаємо насіння овочу.

Ретельно промиваємо м’якоть, просушуємо паперовими рушниками, нарізаємо маленькими кубиками моркву, перець та кабачок до 0,5 см.

Нагріваємо в сковороді ароматне масло, обсмажуємо м’ясний фарш, постійно перемішуючи його.

Дрібно нарізану цибулю та овочі додаємо до м’яса, смажимо до м’якості.

Далі обробляємо гарбуз. У свіжий овоч додаємо мед, ставимо на деко, застелене фольгою, і поміщуємо на 1,5 години в духовку, нагріту до 180 °C.

Фаршируємо гарбуз. Заповнюємо нашу імпровізовану «каструлю» ще теплою м’ясною начинкою, повертаємо зрізану кришку на місце й кладемо знову в духовку на кілька хвилин. Посипаємо зеленню.

Страву подавати на стіл теплою, можна прикрасити листям салату та свіжими огірками.

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 61
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 54
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 78