Різдвяний бранч по -українські: історія виникнення гастрономічної традиції та особливості

Різдвяний бранч по -українські: історія виникнення гастрономічної традиції та особливості

Гастрономічний термін бранч з’явився в кінці 19 століття завдяки відомому англійському письменнику Льюісу Керолу.

З 1855 по 1881 роки автор книги «Аліса в Країні Чудес» викладав математику в Оксфорді та помітив, що студентам та викладачам для ефективної співпраці потрібно спілкування в неформальній обстановці. Він вважав, що саме за смачною їжею розмова тече більш невимушено та розслаблено. Льюїс Керрол, як відомий фантазер, об'єднавши слова «сніданок» (breakfast) та «обід» (lunch), відправив листа ректору Оксфордського університету з проханням додати в розпорядок дня новий пункт – перерву на brunch. Ректор схвалив пропозицію, і незабаром, бранч став новою традицією Оксфорду.

Викладачі та студенти збиралися разом, щоб поспілкуватися, обговорити хвилюючі теми за смачною їжею та напоями. Поступово гастрономічна традиція поширилася на інші навчальні заклади Британії. А їх випускники впровадили бранч у популярні на той час клуби для джентльменів. Але не тільки студентам та викладачам він прийшовся до смаку. Бранч, як недільна традиція поширився серед благочестивих парафіян Британії.

Він став альтернативою дуже ранньому недільному сніданку перед відвідуванням церкви: з ним можна було поспати якомога довше і спокійно поїсти після служби. Віруючі від раннього ранку відправлялися до церкви всією сім'єю, а потім на бранч до улюбленого місця, де можливо було смачно поїсти та поспілкуватися. Саме в тому контексті з’явився Різдвяний бранч – коли після різдвяного богослужіння віруючи збиралися разом, приймали трапезу та вітали одне одного з Різдвом.

Але як суттєво англійська традиція стала популярною в Європі?

У 1896 році почалася золота лихоманка, тисячі англійців вирушили в Америку і, крім особистих речей, перевезли туди свої гастрономічні традиції. Бранч швидко став популярним у Штатах. Це було далеко не остання подорож бранча по світу. 1 серпня 1914 розпочалася Перша світова війна, і вже англійські солдати, самі того не підозрюючи, поширили ідею бранча по всій Європі.

Які страви входять до бранчу?

За задумом Льюіса Керола бранч поєднує легкий сніданок та обід, тому він має бути поживним.

Англійський бранч складається з вівсянки, паштету та холодного м'яса, булочки-сконі, мармеладу та тостів. До нього може входити яєчня-глазунья, сосиски або бекон, обсмажені гриби та томати, тости та квасоля в томатному соусі.

Ставши світовою традицією бранч змінив свій склад. Все тому, що країни мають власні традиції та культуру. Ресторани вносять власні корективи та роблять склади унікальними та креативними. Саме зараз триває неділя різдвяного бранчу в Києві. В українських ресторанах в складі бранчу ви можете знайти авторську кутю, традиційні салати, такі як Олів’є та Шуба. Київські шеф-повари порадують стародавніми рецептами риби та м’яса, легкими закусками з овочами, різноманітними паштетами, блюдами з морепродуктами.

Недільний бранч можливо приготувати дома. Пропонуємо склад різдвяного бранчу,  яким можливо побалувати близьких та друзів у наступні вихідні до кінця різдвяних свят, що триватимуть до 19 січня.

В його склад входить різдвяна кутя, шинка з овочами, салат Олів’є та келих ігристого.

Рецепт Олів'є з червоною рибою та ікрою

Інгредієнти:

  • картопля 4 шт.
  • морква 2 шт.
  • перепелині яйця 10 шт.
  • червона слабосолена риба 100 гр.
  • свіжі огірки (невеликого розміру) 3-4 шт.
  • червона ікра 1-2 ст. л.
  • консервований горошок 200 гр.
  • майонез 150-200 гр.
  • листя салату, руколи для прикраси

Приготування:

Відварити картоплю, моркву, яйця. Моркву, картоплю, рибу порізати кубиками, яйця – половинками. Змішати всі складники, крім ікри та листя салату. Добре перемішати, викласти в салатник та прикрасити ікрою та листям салату.

Всі необхідні продукти для смачного бранчу ви можете купити на Володимирському ринку. Чекаємо на Вас!

 

Смачних свят!

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 61
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 54
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 78