В ніч з 24 на 25 грудня в Україні Різдво Христово святкують віруючі Католицької та Протестантської Церкви.

Саме західними християнськими Церквами були започатковані багато різдвяних традицій без яких зараз ми не уявляємо свято Різдво. Згадаємо про них

В ніч з 24 на 25 грудня в Україні Різдво Христово святкують віруючі Католицької та Протестантської Церкви. Саме західними християнськими Церквами були започатковані багато різдвяних традицій без яких зараз ми не уявляємо свято Різдво. Згадаємо про них.

Лісова красуня – різдвяна ялинка була священним деревом кельтських племен, що мешкали на території Західній та Центральній Європи. Вони вважали, що вічнозелена красуня є символом безсмертя та вічного життя, здоров'я та довголіття, вірності та чесності. Перетворення друідського символу у християнський сталося завдяки католицькому чернцю святому Боніфацію, який проводив проповідь про Різдво Христова серед кельтів. Щоб переконати ідолопоклонників, що дуб не є священним деревом, він зрубав один з дубів. Падаючи, цей дуб повалив на своєму шляху усі дерева, окрім ялинки. Боніфацій представив це як диво і вигукнув: "Та буде це дерево деревом Христа».

Почали наряджати ялинку в Німеччині в XVI ст. У Святвечір ялинку встановлювали в церкві на хори та прикрашали яблуками-символом спокусливого плоду райського саду. При розігруванні сценок про Адама і Єву вона символізувала Райське дерево с забороненими плодами. А самі яблука стали прообразом сучасних різнокольорових новорічних кульок.

Крім яблук перші новорічні ялинки прикрашали біблейськими фігурками з прісного тіста – зараз сучасні скляні фігурки тварин та казкових персонажів. Верхівку ялинки прикрашала вісьмикінцева зірка на згадку про зірку Віфлеєма, яка вказали шлях волхвам, що йшли вклонитися новонародженому Спасителеві, а подарунки під ялинкою – символізували подарунки Богонемовляті.

Прообразом сучасних новорічних електричних гірлянд були свічки та ліхтарики, що нагадували вогнища пастухів в Святу ніч. Дзвіночки на різдвяній ялинки вішали на згадку про дзвіночки вівець, які перебували у місці, де народився Христос. Прикрашати ялинкові гілки квітами -теж має довгу історію.

Перші квіткові прикраси робили з різнокольорового паперу у формі троянд. Квіти втілювали слова пророка Ісаї про генеалогічне дерево Спасителя. З часом папір замінили на живі квіти і зараз -це альтернатива ялинці чи прикраса новорічного святкового столу.

Не зважаючи на багато канонічних відмінностей між Православною Церквою та західними християнськими Церквами, є спільні різдвяні традиції, які притаманні всім християнам та створюють святковий настрій та наповнюють духовною силою та Божим теплом домівки всіх християн!

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 60
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 53
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 76