Представлене дійство – поєднання музики, танцю та відео-арту

Колядки розсовують простір та переносять случахів в найдавніші часи України на Карпатські полонини, у безкрайні степи та до глибоких чистих вод Дніпру, примушують відчути заклик слов’янських предків та відчути себе єдиним цілим з українською землею

10 січня у Національному заповіднику «Софія Київська» почався музичний проект «Різдвяні вечори в Хлібні». Проект відкрився Різдвяним дійством «Нова коляда», що представили режисер Наталія Половинка, актори Львівського муніципального театрального, художньо-дослідницького та освітнього центру «Слово і голос» та художник Сергій Савченко.

Представлене дійство – поєднання музики, танцю та відео-арту. Кожен з елементів вистави потребує особливої уваги. Основа дійства є музичні композиції, що складаються з найдавніших колядок та щідрівок, різдвяних псалмів та духовних наспівів ХІІ-ХVІІ століть.

Колядки – величальні обрядові пісні зимового циклу, які походять з глибокої давнини та пов’язана із старослов'янським святом зимового повороту сонця. Олена Пчілка, українська дослідниця висловлює припущення, що слово «колядка» пов’язане зі словом "коло", що має відношення до сонячного міфу та свята Нового року. Колядки різняться між собою і змістом, і мелодикою, і манерою виконання.

На заході слухачі почули колядки, що виконувалися акапельно одноголосно та багатьма голосами. Автентичні співи тримали в напрузі протягом всього дійства. Акторки співали колядки, що розповідали про свято народження нового сонця та Нового року, прославляли природні сили і явища. Ці колядки є архаїчними. Вони розсовують простір та переносять случахів в найдавніші часи України на Карпатські полонини, у безкрайні степи та до глибоких чистих вод Дніпру, примушують відчути заклик слов’янських предків та відчути себе єдиним цілим з українською землею.

Колядки-легенди розповідали про християнські події та звістку про народження Христа. Режисер Наталія Половинка вважає, що ця звістка кожного року нова, тому що завдяки їй світ оновлюється, збуджує кожну людини, примушує нагадати, що ми живі, що ми живемо на своїй землі.

Крім музики, що пробирала до самого серця, акторки зачаровували своєю пластикою та танцями. Протягом всього заходу акторки тримали гілку дерева, що символізувала життя та зв’язок з родиною, приємність покоління.

Не менш цікавим було арт-відео відомого українського художника Сергія Савченко. Художник запропонував глядачам спробувати переосмислити себе і всесвіт за допомогою дистанціювання від звичних образів та форм. Його арт-відео примушує зосередити погляд на окремих деталях та рекомбінаціях їх множини, відчути гру кольору та композиції.

Нова Коляда – це єдність українського минулого та майбутнього, нескінченного вічного та квітучої швидкоплинної манливої миті, відчуття родинної єдності і відкриття своєї аутентичної особистості, усвідомлення свого місця в Світі та великій вдячності українській землі, що породила нас та надихає сили.

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 60
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 53
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 76