З 16 січня 2020 року вийшла у прокат кінокартина «Віддана» режисера Христини Сиволап

Місто Станіславів, де відбуваються події – одне з міст Австро-Угорської імперії кінця XIX століття, центр розвитку руху жіночої боротьби за свої права того часу

З 16 січня 2020 року вийшла у прокат кінокартина «Віддана» режисера Христини Сиволап.

Це екранізація роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія», що був написаний у 2014 році, і, одразу, в рік виходу книга отримала різноманітні премії та відзнаки. Так в 2014 році роман отримав спеціальну відзнаку форуму видавців у Львові та став книгою року від Бі-Бі-Сі. У 2017 році отримано літературну премію від Вишеградського східного партнерства.

Знайомство киян з кінострічкою почалося зі спеціального показу за участю творчої групи. Такі заходи підкупають тим, що український кінематограф стає ближче до пересічних українців. Получити з рук головних героїв Алесі Романової, Маріанни Янушевич та Романа Луцького автограф чи підписану книжку, сфотографуватися на згадку та стати часткою українського кінематографу, мрія багатьох глядачів. Саме таку можливість дав Film.ua, організувавши такий захід.

Тема фільму – стосунки двох жінок, що мають різне походження, але дуже прив’язані один до одного. Голова героїня Стефа- талановита українка, що виховувалася у сім’ї доктора Анґера. Разом з рідною донькою Аделею вона отримує освіту, залучається до культурних заходів того часу, але походження Стефи не дає можливості заняте теж саме соціальне місце, як Алеля.

Місто Станіславів, де відбуваються події (сучасний Івано-Франківськ) – одне з міст Австро-Угорської імперії кінця XIX століття, центр розвитку руху жіночої боротьби за свої права того часу, обраний невипадково. Протягом фільму головні героїні намагаються вивільнитися від соціальних стереотипів того часу, які стають причиною непорозумінь та конфліктів між найкращими подругами. Бажання Стефи реалізуватися, і стати щасливою стикається з родинним боргом перед родиною доктора, хто дав їй притулок у дитинстві. Близькість Стефи, як рідної сестри, не дозволяє Аделі поступати з нею як з простою служницею, але ті ж соціальні норми не дозволяють підняти подругу до свого стану. І Аделя, і Стефа страждають від половинчастого статусу. Вони набувають гармонії у розлуці: Стефа виїжджає за океан, де людей оцінюють по їх навичкам та талантам, а не їх походженню. Аделя всиновлює дитину, народжує другу і стає щасливою мамою.

Попереду Перша світова війна і революція, але зараз красиві плаття, різноманітна смачна їжа та безтурботне життя без кінця. Режисерка фільму Христина Сиволап радить ознайомитися з книгою, тому що втілити все з книги не вдалося: «Я навіть це не приховую. Ми не ставили такої мети", – розповідає вона про процес створення стрічки.

Стрічка дозволяє насолодитися атмосферою мальовничої Галичини, співпереживати головним героїням, розгадувати їх секрети та відтворювати неповторний жіночий образ завдяки спогадам та мріям. У фільмі демонструється розкішне вбрання та коштовності, яке повертає нас на ціле століття назад. Пишатися талановитою Стефою та відчувати ароматні смачні страви української кухні.

Кінострічка дозволяє відчути дух часу та співпереживати долі української жінки, такій чарівній, романтичній та відданій своїм цінностям та коханню.

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 60
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 53
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 76