18 лютого виповнилося 165 років з дня народження великого українського селекціонера-плодівника, помолога Льва Платоновича Симеренка

«Ренет Симеренко» – сорт створений з вітчизняної дички, що випадково виросла в межах господарства вченого

18 лютого виповнилося 165 років з дня народження великого українського селекціонера-плодівника, помолога Льва Платоновича Симеренка, автора широко відомого сорту яблук "Ранет Симиренко".

Але мало хто пам’ятає, що даний сорт був не тільки смачний, але й став першим зразком для промислового садівництва. Сьогодні у споживача не визиває здивованості, що фрукти, які ми покупаємо у магазині чи на ринку вирощують подбавши про споживацькі смаки, потреби торгівлі, логістики та сільського господарства. Але так було не завжди.

Саме українець Лев Платонович Симеренко першим ввів поняття «промисловий сад» і почав селекціонувати сорти для комерційним підприємства. Таким підхід був інноваційним не тільки для України та імперії, в составі якої вона перебувала, але й Європи.

В своїх трудах Симеренко стверджував: «Промисловий сад має враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін: власника саду-виробника, торговця та споживача». «Ренет Симеренко» – сорт створений з вітчизняної дички, що випадково виросла в межах господарства вченого і за допомогою його таланту та копіткої праці стала улюбленим сортом яблуко багатьох поколінь. Пройшло багато часу, але «Ренет Симиренко» витримує конкуренцію багатьох сучасних вітчизняних та зарубіжних сортів, тому що відрізняється високою врожайністю, смаковими та товарними якостями, лежкістю своїх ароматних з гармонійним смаком плодів.

Розповімо історію великого українського селекціонера-плодівника. Лев Планович народився в 1855 році с. Млиєво Городищенської волості Черкаського повіту Київської губернії Російської імперії в сім'ї комерції радника, промисловця-цукрозаводу та садівника - Платона Симиренко.

У 1873 році, після закінчення гімназії, поступив на фізико-математичний факультет Київського університету, а незабаром перейшов на природний факультет Новоросійського (нині Одеського) університету. Лев Платонович був активним революціонером та провів 9 років в сильці у Красноярській губернії. Після повернення в українське рідне село він присвятив себе справі розвитку садівництва.

Вчений вважав, що основна проблема українського плодівництва – це відсутність необхідних знань про сорти та дійшов висновку про необхідність закладання колекційних садів при розплідниках, де можливо було б наочно знайомитися з сортами та умовами вирощування плодових дерев кращих сортів, що витримують низькі температури. Саме тому в рідному селі дослідник заклав розплідник та матковий сад, який незабаром став єдиним в Україні та імперії, і одним з найбагатших в Європі щодо помологічної колекції плодових та ягідних рослин.

За 25 років свого існування колекційний сад перетворився в наукову лабораторії, що налічувала 900 сортів яблук, 889 - груш, 81 - слив, 350 - черешні і вишні, 115 - персика, 56 - абрикоси, 165 - агрусу, 45 - горіха. У розпліднику Симиренко була зібрана колекція квіткових і декоративних рослин: 927 форм троянд, 305 різновидів хвойних дерев та кущів, багато інших декоративних рослин. Всього в колекції маткових насаджень було понад 3000 різних сортів, форм та видів рослин. Але не тільки кількістю сортів та видів прославився вчений.

Він перший завдався ідеєю створити промисловий сад, що є комерційним підприємством, а не для втіхи. Він вирішував як поєднати економічну рентабельність з інноваційною селекцією. Він зазначав: «Перш ніж город городити потрібно добре знати і ринкові сорти, які доцільно вирощувати у конкретній місцевості і коли на цей предмет немає впевненості, а порадитися немає з ким, апріорі передбачено неуспіх.»

В особливу заслугу Л. П. Симиренко треба поставити поширення в Україні вітчизняної культури дичок та підщеп, до якої культури він справою і словом спонукав вітчизняних плодівників. Цілий ряд років розплідник був майже єдиним джерелом, з якого поширилося декілька мільйонів підщеп, тоді як раніше, до існування розплідника Л. П. Симиренко, багато хто нерідко задовольнявся випадковими лісовими дичками, а торгові розплідники давали свої запаси підщеп з-за кордону". Таким адаптованим дичком став новий сорт «Ренет Симеренко». Сам Л. П. Симиренко писав: "Чи старий це сорт, забутий на заході, можливо, це яблуко народилося від випадкового посіву зерна в садах "Платонова хутіра". Згідно концепції цей сорт не тільки мав найкращі смакові якості, він підходив для впровадження його у промисловому садівництві.

Пройшло багато часу, алей справа видатного науковця продовжується. Українське плодівництво удосконалюється новими роботами молодих вчених. Колишня інновація перетворилася в частку повсякденності. А ми, українські споживачі, і досі можемо ласуватися яблуками «Ренет Симиренко», пам’ятаючи його недюжий талант та копітку працю.

Последние Статьи
 Політика та Cертифікат на систему керування безпечністю харчових продуктів (НАССР)
Адміністрація Комунального підприємства "Володимирський ринок", користуючись нагодою, із задоволення ...»
17.07.2023    Просмотров: 60
ІНФОРМУЄ ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
                            &n ...»
05.07.2023    Просмотров: 53
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік
Звіт про управління комунального підприємства "Володимирський ринок" за 2022 рік ...»
13.06.2023    Просмотров: 76