Ягоди містять багато антиоксидантів, тому сприяють омолодженню організму людини

Прихильники здорового харчування добре знають, що по кількості корисних речовин чорниця та голубика можуть по праву називатися молодильними.

Почався липень місяць. В цей місяць достигають літні ягоди: чорниця та лохина.

Прихильники здорового харчування добре знають, що по кількості корисних речовин чорниця та лохина можуть по праву називатися молодильними. Схожість їх корисних речовин пояснюється тим, що вони відносяться до одного сімейства вересових, але ягоді мають різний кольор, відрізняються також рослини, на яких визрівають ягоди. Кущі лохини набагато вищі за кущі чорниці. Вони можуть досягати 1,5 м у висоту. Напрям зростання більшості кущів - вертикальний. Чорниця є сланкою рослиною.

Ягоди на чорничних кущиках розташовуються поштучно. На кущах лохини розташування ягід нагадує грона. За розміром чорничні ягоди трохи менше лохини.

Вони мають круглу форму. Ягоди лохини - трохи витягнуті та нагадують за формою грушу. Чорниця темно-синього забарвлення, майже чорного, з легким нальотом. Ягоди лохини - сизо-блакитного забарвлення. М'якуш чорниці за кольором темно-синій, а лохини - зеленуватій. Сік ягід чорниці вмить забарвлює руки в стійкий темно-синій колір. Сік лохини є безбарвний.

Відрізняються ягоди способом вирощування. Лохина культивована, її вирощують на присадибних ділянках, у спеціалізованих сільськогосподарських підприємствах. Чорниця не входить в список рослин культурного виробництва. Вона вимагає диких умов природи.

Розглянемо корисний склад ягід

Склад

Лохина

Чорниця

Харчова цінність 100 г

39 ккал

42 ккал

вода

88%

84,8 %

цукор

8%

до 6%

Органічні кислоти

лимонна, яблучна, молочна, бурштинова, щавлева, хінна

1,6%

1-1,2%

клітковина

1,2%

4,9 %

дубильних, фарбувальних і пектинових речовин. саме вони виводять важкі радіоактивні елементи - стронцій і кобальт

0,5%

0,5%

Вітамін В1

0,02 мг

 

Вітамін В2

0,02 мг

 

Вітамін B6

 

0,1 мг

Вітамін B9

 

3,0 мкг

Вітамін РР

0,3 мг

 

Вітамін С

16 мг

30,0 мг

Вітамін А

0,29 мг

6,0 мкг

Вітамін Е

 

1,9 мг

Кальцій

16 мг

13,0 мг

Фосфор

13 мг

13,0 мг

Залізо

0,8 мг

0,7 мг

Магній

 

2,0 мг

Натрій

 

1,0 мг

Калій

 

73,0 мг

Цинк

 

0,1 мг

 

Згідно складу обидві ягоди є низькокалорійними з невисоким процентом цукру та значною кількістю вітамінів і мінеральних речовин.

Для діабетиків кориснішою є чорниця. Для людей, що потрапили під радіоактивній вплив, вживання ягід буде корисним, так як вони виводять важкі радіоактивні елементи - стронцій та кобальт. Ягоди містять багато антиоксидантів, тому сприяють омолодженню організму людини, вони виводять шлаки (вільні радикали), які безпосередньо пов'язані з процесом старіння та руйнування цілого організму.

Чорниця використовується для зволоження шкіри. Ягоди перешкоджають утворенню ракових клітин та мають протизапальну дію. Захворювання шлунку та підшлункової залізи можливо лікувати за допомогою чорниці та лохини. Корисними лохина та чорниця буде для втомлених очей. Лохина корисна літнім людям для підтримки життєвих сил та при серцево-судинних захворюваннях. Чорницю знахарі радили для регуляції менструального циклу жінкам.

Щоб повністю використати для організму людини цінні речовини обох ягід повинно вживати їх у сирому виді. Але існує багато рецептів в яких використовуються зазначені ягоди, розглянемо один з них.

Чорничний чізкейк

Інгредієнти:

чорниця - 200 г;

вершковий сир - 500 г;

вершки 33-35% - 100 г;

яйця - 3 шт.;

борошно - 20 г;

цукор - 120 г;

ванільний цукор - 8-10 р.

 

Для основи:

 

пісочне печиво ("Ювілейне" або т.п.) - 200 г;

вершкове масло - 100 г;

какао-порошок - 1 ст. ложка.

 

Для оформлення:

вершки 33-35 100 г;

цукрова пудра - ½ ст. ложки.

 

                                                                                                                                       1 крок

Виробляємо основу. Пісочне печиво подрібнюємо до мінімальної крихти за допомогою блендера чи товкучки.

Щоб зробити корж приємного шоколадного кольору та смаку додаємо до суміші ложку какао-порошку. Якщо пісочне печиво було шоколадним, то додавати какао не потрібно.

2 крок

Розпускаємо вершкове масло до одного рідкого складу. Переливаємо до крихт печива. Вимішуємо розсипчасту масу, рівномірно просочуючи масляною рідиною усю крихту.

3 крок

На дно форми для випікання кладемо пергаментний папір, розподіляємо рівним шаром масляну крихту. Відправляємо на 10-15 хвилин в розігріту до 160 градусів духовку.

4 крок

В той час коли готується сирний шар, розминаємо виделкою вершковий сир кімнатної температури. Додаємо два види цукру -простий та ванільний. Ретельно розмішуємо доки суміш не стане густою масою.

5 крок

Додаємо поступово до маси 3 яйця, кожного разу ретельно розмішуючи. Щоб не потрапили зайві бульбашки повітря розмішувати потрібно виделкою або ручним міксером. Потім додаємо вершки, перемішуємо до консистенції нежирної сметани.

6 крок

Чорницю подрібнюємо блендером. Додаємо протерту чорничну пасту до сирної маси.

7 крок

Випечену пісочну основу остуджуємо. Потім обертаємо форму фольгою в 3-4 шари, щоб при випіканні на "водяній лазні" всередину місткості не потрапила вода. Якщо ви готуєте в мультиварці, то на дно викладуємо пергаментну бумагу, закриваємо кришку мультиварки, включаємо на програму «Випікання» або «Чізкейк» на 60 хвилин.

8 крок

Якщо ви готуєте в духовці, ставимо обернуту форму у прогріту духовку. Температуру підтримуємо на відмітці 160 градусів. Випікаємо 50-70 хвилин. Готовий чизкейк повністю остуджуємо у вимкненій прочиненій духовці або мультиварці.

9 крок

Виготовлений десерт ставимо в холодильник на ніч або мінімум на 5-6 годин для закріплення форми. Перед поданням зливання збиваємо з цукровою пудрою до згущування та, за бажанням, можна додати порошок-загусник для вершків, щоб збита маса ідеально тримала форму. Оформляємо чорничний чізкейк білосніжними пірамідками.

Последние Статьи
Володимирський ринок став локацією для багатосерійного проекту «Слід»
                 В кінці липня цього року Володимирськи ...»
15.09.2020    Просмотров: 178
Стихійна торгівля – Не стихійні прибутки за небезпечний товар
 КП «Володимирський ринок» завжди славився якісними товарами. Продукти харчування, що виглядают ...»
09.09.2020    Просмотров: 73
Фінансова звітність КП "Володимирський ринок" за 2019 рік
  1. Звіт незалежного аудитора щодо фінансової звітності комунального підприємства "Вол ...»
17.07.2020    Просмотров: 287